Korona kiritti ikäihmisiä digiloikkaan

Jaana Huohvanainen

Joen Severi ry on vapaaehtoistoimintaan perustuva sitoutumaton senioreiden tietotekniikkayhdistys. Vertaisohjaajat auttavat pohjoiskarjalaisia ikäihmisiä tietokoneiden, tablettien ja puhelimien käytössä. Joen Severi ry tarjoaa maksutonta yksilö- ja ryhmäohjausta. Yhdistys toimii Veikkauksen keräämillä tuotoilla. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Jaana Huohvanainen kuvaa tässä artikkelissa korona-ajan tilannetta Joen Severin toiminnan näkökulmasta.

Perjantai 13.3.2020 oli hyvin merkityksellinen päivä Joen Severillä. Yhtäkkiä korona määritteli toimintaamme, kun mukaan tulivat käsidesit, riskiryhmät, eristykset ja monta muuta meidän toimintaamme aiemmin kuulumatonta asiaa. Yhdessä oleminen ei ollutkaan enää itsestään selvyys. Piti löytää uusia tapoja kohdata toinen ihminen.

Kaikki kasvokkain tapahtuva toiminta täytyi lopettaa. Ovi ei enää käynyt tuttuun tahtiin Joen Severin pajalla, kun tietotekniikan ryhmäohjaukset jäivät pois. Jäimme kaipaamaan noita iloisia kädenhuiskautuksia sekä yhteisiä turinoita ja kahvituokioita digiohjauksen lomassa. Ohjauspaikoissa tapahtuva yksilöohjauskin loppui, kun kirjastojen ja seniorikeskusten ovet sulkeutuivat.  Ilo elää yhdessä -projektin asukastapaamiset olivat yhtäkkiä kiellettyjä, kun ikäihmisten ryhmäkokoontumisia ei saanut enää järjestää. Me työntekijätkin siirryimme etätöihin. Ihmisten täytyi jäädä omiin koteihinsa.  Ikäihmisten yksinäisyys ja sen kokeminen konkretisoituivat aivan uudella tavalla. Erästä ikäihmistä lainaten: ”Äänihuulet kuivuvat, kun ei ole ketään, kenen kanssa jutella.”

Kuluvana syksynä ohjaustapahtumia on ollut huomattavasti aiempaa vähemmän. Korona selvästikin pelottaa monia ikäihmisiä, eivätkä he välttämättä uskalla tulla meidän ohjauspaikkoihimme monista varotoimista huolimatta. Aloittelijoiden ryhmät, joissa melkein jokaisella ohjattavalla on oma vieriohjaaja, olemme jo suosiolla siirtäneet tulevalle keväälle, koska niissä turvavälien noudattaminen on melko mahdotonta. Joitakin jo pidemmälle oman laitteensa kanssa edenneitä voidaan ohjata puhelimitse etänä. Kynnys muiden etäyhteyksien käyttöön on ohjattavilla vielä liian korkea. Aloittelijat tarvitsevat paikan päällä tapahtuvaa ohjausta.

Toi korona hyviäkin asioita; ainakin se innosti ikäihmisiä opettelemaan digiasioita. Tänä vuonna olemme viimeistään saaneet kokea sen, miten tärkeää on oppia hoitamaan omia asioitaan sähköisesti ja käyttämään videopuhelinyhteyksiä. Kun ei voi mennä itse kauppaan, ruokaostoksetkin voi tehdä verkossa ja tilata kauppakassin kotiovelle. Korona-aikaan videopuhelu voi olla ainoa tapa kohdata kasvokkain toinen henkilö. Videopuhelinyhteydellä voi tavoittaa perheenjäseniä, jotka eivät välttämättä voi tulla käymään, vaikka asuisivat kuinka lähellä tahansa.

Välimatkat menettivät merkitystään, kun digitaaliset etäyhteydet otettiin vertaisohjaajien tukemisessa käyttöön viime keväänä. Teams tuli monelle tutuksi. Enää ei ole merkitystä sillä, missä päin maakuntaa vertaisohjaaja ohjaa, sillä etäyhteyksien avulla hän voi tarvittaessa saada apua ohjaustilanteessa yhdistyksemme digiasiantuntijalta aivan samalla tavalla, kuin esimerkiksi Joensuussa Severin pajalla ohjaava vertaisohjaaja, jolle apu on sananmukaisesti käden ulottuvilla. Kaikki perjantaiset vertaisohjaajien tuutoriturinat ja koulutukset pidetään toistaiseksi etänä. Tässä porukassa on aistittavissa digi-innostusta ja yhdessä oppimisen iloa. Heille etäyhteyksien käyttö on tuonut uuden tavan oppia lisää digitalisaation tuomista monista mahdollisuuksista. Tätä osaamistaan he haluavat jakaa toisille ikäihmisille.

Joen Severillä vertaisohjaajana toimiminen on lähimmäisen kohtaamista ja auttamista. Se edistää yhteistä hyvinvointiamme, eli elämäniloa ja osallisuutta sekä mahdollisuutta pitää yhteyttä toisiin ihmisiin erilaisissa elämänolosuhteissa – jos ei kasvokkain, niin sitten ihan diginä.

 

Teksti: Jaana Huohvanainen, toiminnanjohtaja, Joen Severi ry

Etusivun kuva: Sampo Taipale