Muutosagenttitoiminta käynnistyi – tavoitteena yhteensovitetut palvelukokonaisuudet
Tuula Kiviniemi
Maakunnallinen muutosagenttitoiminta on uusi kaksivuotinen työtehtävä osana Suomen hallituksen kärkihankkeiden ”Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I & O -kärkihanke) ” ja ”Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) ” toimeenpanoa vuosille 2017–2018. I & O -muutosagenttitoiminta on käynnistynyt 19 agentin voimin. Muutosagentit ovat verkottumassa tahoillaan ja keskenään. ”Hihat ovat käärittyinä” ja valtakunnallinen toiminta tältä osin aloitettuna. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosagentteja on samoin 19. Yhteistä I & O ja LAPE -kärkihankkeille on kaikenikäisten omaishoidon vahvistamisen osio.
Työtehtävistä
Tuki, rakentaminen, juurruttaminen, motivointi ja innostaminen – nämä ovat I & O -muutosagenttityön keskeisimpiä tehtäviä yhdessä asukkaiden, palvelutuottajien, järjestöjen/yhdistysten, seurakuntien, koulutus- ja kehitysorganisaatioiden kanssa. Tähän yhteistyöhön liittyy moninaisia näkö- ja tulokulmia sekä aikataulutuksia. Pohjois-Karjalan maakunnassa muutosagentin työn aloitus ajoittui uuden maakunnallisen sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Siun soten valmistelun ja käynnistymisen ajankohtaan. Uuden palvelutuotannon aloitusvaihetta voidaan ajatella mahdollisuutena muutokseen ja vastauksena siihen muutostarpeeseen, jonka asukkaat ovat asukastapaamisissaan tuoneet esille Siun soten valmistelutyön aikana. Mahdollisuuden lisäksi muutokseen liittyy aina erilaisia tavoiteasetteluja – ikään kuin odotuksia, joiden toteutumista seurataan ja raportoidaan mm. Siun sotessa.
Tuki, rakentaminen ja juurruttaminen kytkeytyvät tiedolla johtamisen agendaan. Monialainen tiedolla johtaminen ei kuitenkaan ole helppo asia. Maakunnallisessa toiminnassa tietoa tulee jatkuvana virtana, ja se on usein sirpaloituneena eri tahoille. Tätä tiedonvirtaa tuottavat asukkaat mm. erilaisina palautteina sekä tietojärjestelmissä olevat raportointivälineet osana paikallista, maakunnallista, kansallista ja kansainvälistä tutkimus- ja kehitystoimintaa. Määrällisen ja laadullisen tietovirran äärellä tehdään valintoja siitä, millaista tietoa missäkin yhteydessä tarvitaan päätöksenteon tueksi. Jokaisella organisaatiolla on tästä omat linjauksensa, jolloin saman toimialan palvelutuotannon luotettavaa vertailua on vaikea toteuttaa. Kansallisessa sote- ja maakuntauudistuksessa tämä on nyt huomioitu osana raportointi- ja ohjausmallien kehitystyötä. Tänä vuonna 2017 on käynnissä sote-palvelupakettien testaustyö, jossa mm. Siun sote on mukana laatu- ja vaikuttavuusmittareiden testaamisessa.
Motivointi ja innostaminen muutosagenttitoiminnassa ovat yhdessä tekemisen ja yhteiseen tavoitteeseen sitoutumisen ilmapiirin luomista ja ylläpitämistä. Ikäihmisten palvelut kokonaisuudessaan tulee nähdä yhteisenä asiana, jossa keskinäinen tuki, vertaisoppiminen ja osallisuuden kokemus kannattelevat vaativassa, monialaisessa ja tulevaisuusorientoituneessa toimintaympäristössä.
Arvokasta Vanhemista Omatoimisuutta Tukemalla (AVOT)- hanke
Pohjois- Karjala sai Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,29 milj. euron hankerahoituksen kaksivuotiselle AVOT-hankkeelle vuosille 2016-2018. AVOT-hanke toimii erinomaisena yhteistyökumppanina ja resurssina muutosagenttityöskentelyssä. AVOT-hanke keskittyy nimenomaan toimivan kotihoidon kehittämiseen sekä omais- ja perhehoidon vahvistamiseen.
Alueellinen yhteensovitettu palvelukokonaisuus
Muutosagenttityön konkreettisena tuloksena on kirjallinen ja alueen toimijoiden hyväksymä toimintasuunnitelma iäkkäiden elämisen ja palveluiden yhdistämisestä maakunnassa sisältäen toimintasuunnitelman toteutumisen seurannan. Tätä alueellista yhteensovitettua palvelukokonaisuutta tulee suunnitella ja toteuttaa monitoimijaisesti. Vaikka kärkihanke otsikkoterminologiassaan keskittyy kotihoidon kehittämiseen ja omaishoidon vahvistamiseen, tulee palvelukokonaisuus nähdä kokonaisvaltaisena. Se on mahdollisuuksia kulttuuriin, liikkumiseen, omien mielenkiinnon kohteiden toteutukseen, vuorovaikutukseen, vaikuttamiseen, osallistumiseen – arjen mielekkyyteen ja turvallisuuteen.
Lähteet
Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa, hankesuunnitelma http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-3823-6
AVOT- Arvokasta Vanhenemista Omatoimisuutta Tukemalla – hankesuunnitelma 31.8.2016
Tavoitteena yhdenvertaiset, hyvin koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut http://stm.fi/koti-ja-omaishoito/kuvaus
Sote- palvelupakettien testaus keväällä 2017
http://www.sitra.fi/uutiset/sote-palveluiden-rahoitus/haku-sote-palvelupakettien-testaus-kevaalla-2017-maakuntien-kanssa
Tuula Kiviniemi, TtM, Esh
Kehittämisasiantuntija
Pohjois-Karjalan muutosagentti
Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (STM:n I&O- kärkihanke)