Kirjaesittely: Marja Saarenheimo – Vanhenemisen taito

Arja Jämsén

Maailma ympärillämme muuttuu hillittömällä vauhdilla. Siitä huolimatta ajattelemme ikääntymisestä ja vanhuudesta kummallisen sitkeästi entiseen malliin: vanhuus on vaivaa, sairautta ja kasvavaa avun tarvetta.

Tässä tulee uutinen: Vanheneminen ei ole mikään syy luopua elämästä. Suuri osa ihmisistä elää pitkään ja voi hyvin. Moni kokee hyvinvointinsa eläkkeellä paremmaksi kuin työikäisenä. Saarenheimon kirjan Vanhenemisen taito viesti on, että vanhenemiseen sisältyy paljon mahdollisuuksia, ei pelkkiä rajoituksia ja esteitä.

Onko vanhana sitten ”pakko sauvakävellä” ja keskittyä pysymään hyvässä kunnossa? Eikö jo saisi hellittää ja ottaa rennommin? No, ei ole pakko ja kyllä saa! Vanhalla ihmisellä on oikeus vanheta omalla tavallaan. Onhan ihminen jo ”vanhaksi tulemiseensa” astikin elänyt omalla yksilöllisellä tavallaan.

Saarenheimo haluaa kuitenkin kääntää katseen menneisyyteen tuijottelusta eteenpäin. Hänen toteaa, että on hassua, jos käytämme melkein puolet aikuisiästä muisteluun!

Vanhana yhtä lailla kuin nuorenakin innostuu uusista asioista, kokee ja tuntee. Ei se tuohesta ole minunkaan suuni, sanoi iäkäs äitini. Vanhalla ihmisellä on unelmia, mielihyvän lähteitä ja suunnitelmia tulevaan. Tärkeiksi nousevat ne keinot ja mahdollisuudet, joilla tämän asenteen säilytämme.

Mikään itseapuopas tai vinkkilista vanhuuteen Saarenheimon kirja ei ole, vaikka hänen psykologin taustansa kirjassa näkyykin. Hän hyödyntää psykologista tietoa ja tutkimusta sekä täydentää tutkimustietoa arkisilla käytännön esimerkeillä. Ajattelun lähtökohtana on vanhenemisen yhteiskunnallinen tausta siinä mielessä, että ihminen vanhenee aina jossain yhteiskunnallisessa todellisuudessa. Yhteiskunnallinen tilanne, elinolot ja kulttuuri vaikuttavat elämän kulkuun ja kokemuksiimme.

Kirjan kattaa ikääntymisen eri puolet monipuolisesti. Käsittelyssä ovat niin vanheneminen kehon näkökulmasta kuin mieli, tunteet ja muistikin. Vanhojen ihmisten psyykkinen hyvinvointi ja mielialaongelmat jäävät liian usein huomioimatta. Mielen ongelmia, ahdistusta, masentuneisuutta ja kriisejä voi kokea minkä ikäinen tahansa. Usein avuksi riittävät yksinkertaiset keinot, joista Saarenheimo antaa esimerkkejä. Joskus tarvitaan ammattilaisen apua, jonka saamiseen pitäisi olla mahdollisuus.

Kirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ikääntymisestä. Ikääntyvä saa uskoa ja luottamusta hyvään vanhenemiseen, joka voi tarjota uusia, kiinnostavia mahdollisuuksia. Ja nuoremmille ja ammattilaisille kirja jättää mietittäväksi viestin vanhenemisesta, joka ei ole sitä, miksi sen nuorena kuvittelit.

Saarenheimo on psykologi ja psykoterapeutti. Hän työskentelee Vanhustyön Keskusliitossa.

Marja Saarenheimo: Vanhenemisen taito. Vastapaino. 2017.

 

Arja Jämsén
yksikön johtaja, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus