Onko yhteisöasuminen ratkaisu ongelmiin?

Kohta viisi vuotta kokemuksia yhteisöasumisesta. Kaksin ja nyt yksin. Korona-aikana yhteisöasuminen oli luksusta, kustannukset kohtuullisia ja vaikeissa elämäkohdissa naapurin kanssa nautittu iltatee, tai oikeammin keskustelu teekupin äärellä parantaa yöunen laatua.  Kun jokainen voi olla yhteisöllinen tai olla omassa rauhassaan, asuminen on vaivatonta ja elämän laatu paranee.

Ikääntyneiden yksinäisyys

Yksinäisyys sairastuttaa ja lopulta tappaa. Suomalaisista kotitalouksista jo lähes puolet (46 %) on yhden hengen talouksia (Tilastokeskus).  Sinkut eivät ole vain nuoria, meillä on yli 500 000 yksinasuvaa yli 60-vuotiasta.  Mitä vanhemmaksi elämme, sitä yksinäisemmäksi muutumme. Yksin elävä ei välttämättä koe olevansa yksinäinen, mutta verikoe voi osoittaa toista. Yksinäisyys aiheuttaa kemiallista stressiä (kortisoli-hormonin määrä kohoaa), joka altistaa pitkäkestoisena tulehduksille, heikentää immuunipuolustusta ja lisää sairastavuutta (Singer 2018, Martin-Maria et al. 2020).  Vuonna 2015 Brigham Young ‑yliopiston useita satoja tuhansia ihmisiä kattanut yksinäisyystutkimusten analyysi (Lund-Holstad et al. 2015) paljasti, että sosiaalinen eristäytyneisyys kasvatti ennenaikaisen kuoleman todennäköisyyttä jopa 50 prosentilla.  Ennenaikainen kuolema voi olla yhteiskunnan kustannusrakenteen kannalta hyvä asia, mutta harvoin kukaan meistä haluaa itse kuolla tai toivoo lähipiirissään ennenaikaista kuolemaa.

Pirkanmaan hyvinvointialueen lautakuntien puheenjohtajisto kävi kotikylässäni vierailulla. Puhuttiin paljon hoitajamitoituksesta ja laitoshoidon tasosta.  Itse ongelmaa (työntekijöiden puute, laitoshoidon kustannukset) ei kuitenkaan ratkaista enää siinä vaiheessa, kun minut kärrätään tehostetun hoidon yksikköön. Ongelma on ratkaistava jo paljon ennen tuota hetkeä.  Meidän on hoidettava asiat niin, että minimoidaan tehostetun hoidon vuorokausien määrä.  Se vähentää yhteiskunnan kustannuksia – ja tekee elämän viimeisestä jaksosta paremman minulle itselleni.

Eletään säällistä elämää: Osuuskunta Pöllökartanon ja sen pilotin, Pöllölän synty

Kirjoitin amerikkalaisen kollegani kanssa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle raporttia hyvinvointivaltion tulevaisuudesta (Ilmola ja Casti 2014). Toimeksiantomme oli miettiä vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia tilanteessa, jossa talouskasvu on hidastunut ja yhteiskunta joutuu esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttamista kustannuksista johtuen karsimaan palveluja. Aika nopeasti oli selvää, että ratkaisu tilanteeseen löytyy hyvinvointiyhteiskunnasta, jossa yhteinen vointimme ei ole ainoastaan valtion vastuulla.

Tutkimuksessa oli mukana neljä asiantuntijaryhmää ja yksi kansalaisista koottu ryhmä.  Luopioisissa toimivan Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetan jäsenet, tavalliset fiksut ihmiset, tuottivat parhaan tulevaisuuskuvan!  Säällinen elämä ‑skenaario kuvasi ratkaisun, jossa ihmiset asuvat yhdessä ja pitävät toisistaan huolta ja julkisen sektorin hoiva-apu siirtyy mahdollisimman myöhäiseen vaiheeseen.  Totesimme, että tämä pitäisi pilotoida.  Joku osanottajista tokaisi, että tuollahan tuo Luopioisten vanha mielisairaala, Pölhölä, on aivan tyhjillään.

Sanoista tekoihin.  Samana keväänä perustettiin Osuuskunta Pöllökartano, joka osti vuonna 1910 rakennetun Pöllölä-nimisen (nimi oli muutettu 1950-luvulla Pölhölästä Pöllöläksi) mielisairaalarakennuksen Pälkäneen kunnalta yhdellä eurolla.

Rahoituksen vaikeus ja rakentamisen sietämätön keveys

Osuuskunta Pöllökartanon missio on kehittää ja pilotoida uudenlaisia hyvinvointiyhteiskunnan palveluja.  Ensimmäinen hankkeemme oli Pöllölän remontointi asumiskäyttöön. Tavoitteeksi asetettiin, että Pöllölään muuttaminen ei saa olla kiinni varallisuudesta tai tulotasosta. Rakensimme siis vuokratalon.  Jo ensimmäisestä suunnittelupalaverista saakka oli selvää, että valitsimme yritysmuodoksi osuuskunnan. Osuuskunta on mahdotonta kaapata, kauhukuvamme oli, että joku ylikansallinen hoivayritys valtaa meidän pienen pitkälle talkoovoimin rakennetun ja rahoitetun Pöllölämme.   Tarkkaan ottaen Pöllökartano on siis asumisosuuskunta. Jokainen asukas on osuuskunnan jäsen ja omistaa yhden osuuden (hinta 30 euroa), joka oikeuttaa yhteen ääneen osuuskuntakokouksessa.

Meistä aatteellisesti niin järkevä yritysmuoto osoittautui pankissa ongelmaksi! Jopa osuuspankissa sanottiin, että osuuskunta on heille vaikea yritysmuoto, kun ”ei löydy vastuunkantajaa”.  Liikepankit eivät edes tehneet lainatarjousta, mutta lopulta paikallinen osuuspankki antoi meille lainan, joka kattoi vajaan puolet rakennuskustannuksista.  Tähänkin lainaan joutuivat hallituksen jäsenet antamaan nimivakuuden ja yksi jäsenistä antoi Helsingin asuntonsa rakentamisaikaiseksi vakuudeksi.  Aran (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) kanssa käytiin pitkät lainaneuvottelut, mutta emme koskaan edes jättäneet investointiavustushakemusta. Aran rahoituksen ehtona oli, että asukkaat valitaan kunnan asuntojonosta, joten emme olisi voineet mitenkään vaikuttaa siihen, kuka yhteisessä keittiössä kokkaa. Onneksi moni meistä myi Pöllölään muuttaessaan omakotitalonsa, joten osa asukkaista lainasi puuttuvan summan osuuskunnalle.

Remontti suunniteltiin yhdessä ammattilaisen kanssa. Alun idealismi karisi matkan varrella ja vanhan korjaamisen yllätykset (mm. alapohjan tukiparrut olivat hapertuneet ajan mittaan puruiksi) nostivat kustannuksia sen verran, että lankkulattiat muuttuivat laminaatiksi ja purettujen hienojen paneelikattojen tilalle asennettiin koivuvanerilevyjä.  Ammattirakentajat tekivät valtaosan, mutta lattiat, seinät ja sisäkatot teimme talkoilla. Ja tietysti siivottiin jokaisen kolmen rakennusvuoden aikana joka viikonloppu, jotta työmiesten oli hyvä tulla taas maanantaina tekemään laatujälkeä.

Uudet yllätykset ja yhteiset murheet hitsasivat talkoolaiset yhteen.  Kaikki talkoolaiset eivät muuttaneet valmiiseen Pöllölään, mutta kaikki ovat vieläkin aktiivisesti mukana osuuskunnan toiminnassa.  Meiltä kysytään usein, että millaiset säännöt Pöllölässä on. Noloa tunnustaa, ettei oikeastaan minkäänlaisia.  Olihan meillä sääntötyöryhmä, mutta etukäteen oli vaikea miettiä, mitä säännöissä tulisi olla.  Niinpä käytännössä ainoa sääntö on se, että kerran kuussa pidetään asukaskokous, jossa päätetään pelisäännöistä tarpeen mukaan.   Asukaskokouksessa ongelmat ovat ainakin toistaisesti ratkenneet puhumalla.

Yhteistä elämää  

Pöllölässä on seitsemän pientä asuntoa, joissa jokaisessa on asukkaan toiveiden mukaan varustettu keittiö ja kylpyhuone.  Ja hyvä äänieristys, joten oma rauha on taattu. Jos ovi on kiinni, ei naapuria häiritä vaan laitetaan päiväkahvikutsu tekstiviestinä. Yhteisistä tiloista käytetään eniten alakerran suurta keittiötä ja ruokailukuistia. Kuistilla luetaan lehdet ja syödään aamupuuroa. Pöllölässä asuu joitakin harrastajakokkeja, joten kuistille myös katetaan juhlapyhien yhteinen ateria.  Yhteinen olohuone on vähemmässä käytössä, televisiota keräännytään harvoin katsomaan.  Yhteisiä ovat myös kodinhoitohuoneen pesukoneet ja siivousvälineet, sauna ja kellarin vierashuone. Meillä on valokuidun tuoma nopea internetyhteys, joka on yhteiskäytössä. Myös tulostin on yhteinen.

Pöllölän porukassa on sekä työssäkäyviä, että eläkeläisiä. Ja työssäkäyviä eläkeläisiä. Aluksi meillä oli miesasukkaiden enemmistö, syyskuussa 2022 asukkaista valtaosa on naisia. Nuorin meistä on 58-vuotias ja vanhin 83.

Pöllölä on meille tukikohta, josta käsin osallistumme paikkakunnan kehittämiseen. Pöllöläiset ovat mukana kunnan ja seurakunnan luottamustoimissa, Punaisen ristin, Mikkolan navetan, kyläyhdistyksen, kutomapiirin ja tieteen ja taiteen yhdistävän Muodonmuutoksia-yhdistyksen toiminnassa.

Vaivatonta elämää

Muutin itse Pöllölään kahdesta omakotitalosta, toinen oli Wienin lähistöllä Itävallassa ja toinen Porvoossa. Ensimmäisenä talvena huolestuin yöpakkasista, mutta nyt olen jo oppinut etteivät putket jäädy, ja vaikka jäätyisivätkin, meitä on monta ongelmaa ratkomassa.  Eikä luminen aamukaan ole ongelma, talosta löytyy aina kaksi tai kolme lumityökuntoilijaa. Nykyinen elämäni on yksinkertaista ja vaivatonta.

Korona-epidemia oli meille helpompi kuin monelle muulle. Rajoitimme tietysti vieraiden käymistä, mutta alakerran keittiössä näki oman talon väkeä sen verran, etteivät seinät kaatuneet päälle. Ja kun sairastuin, vei joku koirani ulos ja joku Leenan sairastupa ‑WhatsApp-ryhmästä kävi kaupassa ja apteekissa. Juuri sairastuttaessa yhteisöasumisen voima tulee esiin, käytämme toisiamme Tampereella erikoislääkärissä ja sellaisissa tutkimuksissa, joiden jälkeen ei suositella ajamista. Istuimme Osmon kanssa illat keittiössä, kun hän sai syöpädiagnoosin.  Olemme olleet tukikohtana lonkkaleikkauksesta toipuville ystävillekin.  On helpompi huutaa naapurille, että tule nostamaan tyyny lattialta, kuin soittaa kotihoito auttamaan.

Parasta Pöllölässä on kuitenkin se, että kaikki on vapaaehtoista. Ei ole pakko osallistua talkoisiin, jos on kiireinen ja lumityöt voi jättää väliin, kun on uupunut. Omat vieraat voi kestitä kotonaan tai aamiaiselle vieraiden kanssa voi kuistille kutsua ne naapurit, jotka sattuvat paikalla olemaan. Jos haluaa jutella ihmisten kanssa voi mennä yhteisiin tiloihin, mutta sitäkään ei katsota pitkään, jos on mieluummin olla omassa rauhassaan. Voi jakaa kaikki murheensa, mutta on aivan ok sekin, ettei puhu omista asioistaan.

Kaikki ei aina suju

Yhteisöasuminen vaatii myös joustavuutta.  Suunnittelin rakentamisvaiheessa meille sellaisen 50-luvun ruokailutilan ja olohuoneeseen kirjastoilmapiirin. Suunnitelmat hyväksyttiinkin. Mutta sitten Vellu muutti Pöllölään ja toi mukanaan jugend-ruokapöydän ja 1800-luvun seinäkellon, Riitta toi kuistille joukon vanhoja puuesineitä, Osmo toi 4 metriä pitkän mäntyisen pirttipöydän penkkeineen ja Seppo ripusti seinille suomalaista taidegrafiikkaa. Olohuoneen nojatuolivalikoimasta en edes viitsi mainita. Kummallista kyllä kaikki on erittäin käyttökelpoista ja viihtyisää – tai sitten silmä on tottunut jo sekatyyleihin.  Ja kun asukas vaihtuu, niin sisustus rikastuu entisestään.

Sen olemme oppineet, ettei tämä asumisvaihtoehto sovi sellaiselle asukkaalle, jolla on aivan erityisiä tarpeita. Pahoin homeherkistynyt naapurimme voi hyvin asunnossaan, mutta yhteisten tilojen huonekalujen, taulujen ja tekstiilien kirjava historia oli hänelle ongelma. Pesuaineiden vaihtaminen hajuttomiin, ilmanpuhdistimet, tarmokas peseminen ja taulujen siirto varastoon eivät auttaneet riittävästi ja vaikka asiat puhuttiin läpi, niin kuvio ei vain toiminut.

Asukkaalle, yhteiskunnalle ja luonnolle hyvä ratkaisu

Tulevaisuusvaliokunnan raportissa Säällistä elämää ‑skenaariota perusteltiin sillä, että näin yhteiskunnan kustannukset ovat pienemmät. Yhteisön sosiaalinen tuki vähentää sairastavuutta (Holt-Lundstad 2021). Ja kun sairastumme, naapuriapu siirtää kotihoidon tarvetta myöhemmäksi ja lyhentää myös laitoshoitokautta. Yhteisöasuminenkin rasittaa ympäristöä, mutta yhdessä voimme investoida maalämpöpumppuun, ja asukasta kohden lämmitettävää tilaa on vähemmän.  Autoja on pihassa liian monta, mutta asiointiajojakin hoidetaan porukalla.

Tärkeintä on kuitenkin hyvä elämä. Minä asukkaana saan tukea ja apua, huvia ja hyötyä yhteisössä asumisesta. Ja mikä tärkeintä, täällä voi olla avuksi muillekin, ja käyttää aikaansa ja energiaansa yhteisön hyväksi. Onnellisuus syntyy tutkimusten mukaan (Baumeister & Vohs 2002) merkityksellisyydestä, ja merkitykselliseltä elämä Pöllölässä tuntuu.


Kirjoittaja:

Leena Ilmola-Sheppard, toimitusjohtaja, Osuuskunta Pöllökartano


Lähteet:

Baumeister, R. F., & Vohs, K. D. 2002. The pursuit of meaningfulness in life. Handbook of positive psychology1, 608–618.

Ilmola, L. ja Casti J. 2014. Hyvinvointiyhteiskunta 2030, TUVJ‑2/2014, eduskunta, tulevaisuusvaliokunta. https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/julkaisut/Documents/tuvj_2+2014.pdf

Holt-Lunstad, J. 2021. Loneliness and social isolation as risk factors: The power of social connection in prevention. American Journal of Lifestyle Medicine15(5), 567–573.

Holt-Lunstad, J., Smith, T. B., Baker, M., Harris, T., & Stephenson, D. 2015. Loneliness and social isolation as risk factors for mortality: a meta-analytic review. Perspectives on psychological science10(2), 227–237.

Martín-María, N., Caballero, F. F., Miret, M., Tyrovolas, S., Haro, J. M., Ayuso-Mateos, J. L., & Chatterji, S. 2020. Differential impact of transient and chronic loneliness on health status. A longitudinal study. Psychology & Health35(2), 177–195.

Singer, C. 2018. Health effects of social isolation and loneliness. Journal of Aging Life Care28(1), 4–8.

Tilastokeskus. Suomen virallinen tilasto (SVT): Asuntokunnat ja asuinolot. http://www.stat.fi/til/asuolo/

Artikkelikuva: Greta Hoffman