Kirjaesittely : Valmennusta eläköityville

Arja Jämsén

Eläkeläisyys on tätä nykyä suomalaisen yhteiskunnan valtavirtaa. Eläkeiän kynnyksellä oleva suhtautuu tulevaan usein sekalaisin tuntein. Eläkeläisyys voi innostaa, epäilyttää tai kauhistuttaa. Eläkeaikaa on saatettu jo odottaa tai se on saattanut koittaa (liian) äkkiä tai jopa tahdonvastaisesti.

Työelämästä eläkkeelle siirtymiseen liittyykin monesti eriasteista kipuilua. Siitä kertovat myös tasaista tahtia ilmestyvät ikääntymiseen ja eläkeläisyyteen keskittyvät teokset.  Pirkko Kasasen kirja pyrkii vastaamaan eläköitymisen herättämiin kysymyksiin.

Kirjan otsikko ”Valmistaudu vapauteen” tuntuu antavan mielikuvan työelämän kahleista hyppäävästä eläkeläisestä. Alaotsikko täsmentää: Aloittelevan eläkeläisen työkirja. Tavoitteena on valmentaa eläkkeelle siirtyvää. Kasanen on itse eläkkeellä oleva asiantuntija, joten aihepiiri on hänelle omakohtaisesti tuttu.

Eläkkeelle ei kuitenkaan noin vain loikata tai liu´uta, vaan kirjan mukaan siinä kohtaa on tarpeen pysähtyä. Kyse onkin eräänlaisesta välitilinpäätöksestä. Eläkeläinen on uuden edessä ja miettii, miten loppuelämänsä viettäisi.

Kirja koostuu neljästä kokonaisuudesta. Ensimmäisessä osassa kehotetaan kuuntelemaan itseään, mitä minä haluan ja ovatko toisten odotukset minusta ja tekemisistäni kenties erisuuntaisia. Toinen osio keskittyy elämän merkityksellisyyteen ja uusien asioiden ja ratkaisujen etsimiseen työn tilalle. Seuraavaksi mietitään aikatauluja, harrastuksia ja asumista ja lopuksi arkisia tekemisiä ja tilanteita tavaroiden raivaamisesta vanhuuteen varautumiseen. Komeroiden siivoamista kirjoittaja ehdottaa ensimmäiseksi eläkeläistehtäväksi. Hän kehottaa miettimään, haluatko todella, että kotisi on muistojen museo tai kansalliskirjaston alaosasto.

Teemoja käsitellään helppolukuisesti ja mukana on myös muutamia esimerkkejä Espanjasta, missä tekijä on oleskellut. Kirja on alaotsikkonsa mukaisesti työkirja, jossa on tyhjiä sivuja täytettäväksi. Jokaiseen osioon liittyy pohdintatehtäviä. Esimerkiksi, mistä haaveilet, mitä voit antaa maailmalle ja keiden kanssa ja missä haluat aikasi viettää. Lisäksi on asumiseen, harrastuksiin, terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tehtäviä.

Valitut teemat ovat tärkeitä. On hyvä sanoittaa eläköitymisen herättämiä ajatuksia ja tunteita sekä itselleen että lähipiirille. Pohdintatehtävät voisivatkin toimia yhteisen keskustelun pohjana kaveripiirin tai perheenjäsenten kesken.

Kirjasta välittyy myönteinen näkemys ikääntymiseen. Peli ei ole vielä menetetty, vaan uusi vapauden valtakunta tarjoaa paljon innostavia mahdollisuuksia.  Ja muista: tee itse omat ratkaisusi!

 

Pirkko Kasanen: Valmistaudu vapauteen. Aloittelevan eläkeläisen työkirja. Otava. 2021.

 

Teksti: Arja Jämsén, tietokirjailija

 

Etusivun kuva: Simplificamos Su Trabajo